Aftapning af udenlandsk øl i Danmark

Når ølaftapperne nu havde udstyret til aftapning, kunne de jo også aftappe udenlandsk øl – og det gjorde de i stor stil. Her vil jeg blot vise to eksempler på tysk importeret øl: en pilsner og en bock-bier samt en lager øl fra den engelske del af verden, som glimrende illustrerer de forbilleder danske bryggerier har haft i udlandet, når de skulle brygge øl til den danske smag:

Kjøbenhavns ølaftapningsanstalt, pilsner lager bier von societäts braueret, Altendorff, ca 1877. Denne ølaftapningsanstalt var en af Københavns største. Den fik navnet i 1875 og havde denne adresse indtil 1883. Grundlæggeren var F. V. Andersen – men han solgte i 1877 – hvorefter firmaet havde adskillige forskellige ejere. F. V. Andersen selv købte i 1877 en anden – endnu større –  københavnsk ølbutik: nemlig Københavns Øl-bouteillerings-etablissement.

Engelsk lagerøl aftappet af Wagner på Ny Kongensgade i København.

Den sidste etiket, er en af de ældste øletiketter i min samling: formentlig brygget i Tyskland, men altså aftappet i København, Danmark. Øllagerkjælderen eksisterede fra 1874 til 1877.

I en samtidig avisannonce kan man læse følgende:

Øl-lagerkjælderen Gl. Kongevej Nr 108, er forsynet med følgende inden- og udenlandske Ølsorter:

Carlsbergs Øl, Bittert dobbelt Øl, Sødt dobbelt Øl, Russisk Taffeløl, Hvidt bittert Øl, Prima hvidt Øl, Sekunda hvidt Øl, Bordøl Nr 1 og 2, Husholdningsøl, Porter, Ale, Culmbacher-Bier, Erlanger-Bier, Bock-Bier, Wiener-Marzen-Bier, Richtenberger-Bier, Waldschlöschen-Bier, Nurnberger-Bier. Bestillinger adresseres til Øl-Lager-Kjælderen Gl Kongevei 108.

Slet ikke noget ringe udvalg, når man tager i betragtning, hvor vanskeligt det egentlig var at transportere varer før 1880.

Reklamer

Om pitazen

kontakt mig på flemming@pitazen.com
Dette indlæg blev udgivet i Alle indlæg, Ølaftappere, Øletiketter. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s