Aftappernes vigtigste udstyr

Aftapperens vigtigste udstyr var omkring 1870 en øltønde med slange, en fyldemaskine og en flaskepropper. Det kan man se på aftapperetiketten fra Emil Olsen i Fiolstræde:

Aftapperens vigtigste udstyr: en slange, en fyldemaskine og en flaskepropper

En flaske øl blev aftappet sådan her: Først blev et fad øl trillet op på et relativt højt placeret stativ. Så blev fadet stukket med en hane og med en slange tilsluttet fyldemaskinen, hvor der kunne placeres 3 – 6 rene og skyllede flasker ad gangen. Øllet løb nu, af sig selv, igennem slangen og ud i flaskerne, som blev fyldt i en hastighed der – med en vis behændighed – tillod aftapperen at skifte en fyldt flaske med en tom – en af gangen. En effektiv tapper kunne med de rigtige medhjælpere tappe op imod 1000 flasker øl på en dag med det udstyr.

Medhjælpere skulle sørge for løbende at forsyne aftapperen med rene og skyllede flasker og bagefter bære de fyldte flasker over til flaskepropperen. Her blev der sat en korkprop i flaskehalsen i et stativ, hvor man med en vippearm kunne presse en korkprop ned i flaskehalsen. Der skulle lægges vægt bag. Til sidst skulle flaskerne overbindes, det vil sige at et stykke ståltråd blev bundet om flaskehalsen i indrettede riller og bundet hen over korkproppen, så proppen blev holdt fast i flasken.

Påsætning af øletiketter er ikke afbildet på Emil Olsens aftapper-etiket, men den foregik i hånden. Der blev smurt klister på etiketten, eventuelt blev etiketten blot vædet i vand eller mælk og så blev etiketten placerert på den fyldte flaske. Det var ikke et arbejde man kunne overlade til hvem som helst. Det kan man se på en annonce fra Carlsbergs aftapper Ole Vorm, som i 1888 annoncerede på følgende måde:

Etikettering
2 flinke Koner eller Piger, der ere øvede i Paasætning af Øletiketter, kunne faae stadigt Arbejde i Brolæggerstræde 5.

Efter etiketterne kom på flaskerne, blev de lagt i  kasser eller kurve – klar til salg. Hele arbejdsgangen var med andre ord manuel.

Store del af aftapningen blev foretaget af kvinder, men ofte hjalp børn med ved flaskeskyldning, rensning, etikettering og lignende. Det har været et vådt og koldt arbejde.

Børn og kvinder som har arbejdet hos en ølaftapper, hvem ved jeg desværre ikke. Billedet er fra arbejdermuseet.

Børnearbejdet udgjorde en stor andel af arbejdsstyrken. Det kan man se ved at tage Køge Aktiebryggeri som eksempel – et relativt stort provinsbybryggeri, som aftappede øllet selv. I 1887 beskæftigede bryggeriet i alt 59 mænd, 27 kvinder og 51 børn under 14 år. De fleste af børnene og kvinderne var ansat til at skylle flasker, tappe øl og sætte etiketter på flaskerne.

Reklamer

Om pitazen

kontakt mig på flemming@pitazen.com
Dette indlæg blev udgivet i Alle indlæg, Ølaftappere, Øletiketter. Bogmærk permalinket.

Et svar til Aftappernes vigtigste udstyr

  1. Pingback: Tuborgs krig mod aftapperne | Netetiket's Blog

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s