Carlsbergs kampagne for autoriserede aftappere, 1896

Ny Carlsberg gennemførte en kampagne i forbindelse med kontrollen af aftappere og uddeling af etiketter til disse. I marts 1896 skrev de f.eks. et brev sendt til den, som man må antage havde ansvaret for indkøbet af øl i hverdagen, nemlig husets frue, for at sikre, sig, at hun ikke kom til at købe øl hos ikke autoriserede aftappere. I brevet stod der:

”Til husets Frue!

For at sikre de ærede Konsumenter en i alle Henseender god for fortrinlig Behandling af Ny Carlsbergs Produkter har Bryggeriet ved en særlig Kontrollør i det sidste halve Aar indført en streng og systematisk gjennemført Kontrol med sine Aftapningsanstalter, og vil denne fremtidig blive fortsat. Ved at benytte den kontrollerede Aftapning vil De altid kunne være sikker paa at have det bedste og mest velsmagende Glas Øl paa Deres Bord, og idet jeg henviser til Bryggeriets Avertissementer i Bladene, i hvilke Navnene paa de kontrolerede Aftappere nævnes, bedes de bemærke den vedføjede etiket.!

En tilsvarende tekst blev indrykket i dagbladene – f.eks. med følgende tilføjelse for Stege:

”De kontrollerede Aftapperere, som Bryggeriet særlig kan anbefale, ere følgende:

P . Chr. Andersens Enke, Stege
Chr. Hansen, do
H Chr Nielsen, do

og have disse modtaget en speciel Etiket.”

Her er etiketten som er nævnt øverst i avisartiklen, altså P Chr. Andersens enke:

I 1896 havde Maren Kirstine Andersen allerede drevet ølaftapningsforretningen 10 år alene efter sin mand, Peter Christian Andersens, død i 1886.

Reklamer

Om netetiket

Jeg samler på øletiketter og ølskilte fra danske bryggerier. Jeg får dog også meget tid til at gå med at læse i alle mine bøger om bryggerierne, for jeg søger at samle alle historiske oplysninger om alle de store og små danske bryggerier. Jeg hjælper gerne, hvis du har spørgsmål om danske bryggerier eller øl. Jeg har efterhånden snart medvirket til en stribe udstillinger på museer: Museum Sønderjylland: juleudstillingerne 2011 og 2012. Sygplejemuseet i Kolding 2007: udstillingen "Øllet i sundhedens tjeneste" Post og telemuseet 2002: udstilling om Peter Faber Bramsnæs museum og arkiv: 2000 lokalhistorisk udstilling Esbjerg museum: udstilling om Esbjergs bryggerier Jeg har bidraget til film: Dirch 2011 - målet var at anvende øletiketter og flasker fra de helt rigtige bryggerier som passede til perioden. Jeg har bidraget til en enkelt retssag, da Bayern forsøgte at opnå rettigheder til navnet bayer, eller bajer. Det lykkedes ikke, bla.a. fordi man med mine øletiketter kunne påvise, at navnet var har været alment brugt i næsten hundred år .
Dette indlæg blev udgivet i Alle indlæg, Ølaftappere, Øletiketter. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s