Tuborgparaplyen – fra 1881

Tuborgparaplyen er blevet så kendt , at dette tegn { i dag blot hedder en Tuborg eller en tuborg-parantes. Men hvor kommer den fra og hvor gammel er den? Det er ikke så svært at svare på, for Tuborg-paraplyen, eller “parasollen” som den hed oprindelig blev indført af Tuborg i 1881 – som en del af reklamekampagnen for bryggeriaftappet øl. Det er morsomt at tænke på, at netop kampen om, hvem der skulle komme øl på flaske, bryggerierne eller aftapperne, førte til Tuborgparentesen.

Parasollen med den karakteristiske form i rød-hvide farver blev monteret på de første 5 hestevogne den 22. maj 1881. De resterende 5 vogne i vognparken fik installeret en paraply dagen efter. Meningen var, at parasollen over ølkuskene skulle vidne om, at der var god gang i bryggeriet og udkørslen af de originalt aftappede øl. Det var altså flaskevognene der først fik monteret Tuborg-paraplyen. Senere blev den fast inventar på de andre hestevogne, togvogne, lastbiler, fadølshaner, pins og meget mere.

Det ældste billede jeg har kunnet finde med en flaskevogn fra Tuborg med Tuborgparasollen på. Malet af Rasmus Christiansen 1884 i en alder af 21 år. Tuborgvognen holder på Hauser Plads, bagest i billedet.

Ideen var direktør Philip Heymanns og Brygmester Hans Bekkevolds – ham som bryggede den første pilsner i Danmark.

Paraplyen blev tegnet af maleren Carl Lund, og havde teksten Tuborg Lager på forsiden, ordet Pilsner på begge sider, og ordet ØL på rød baggrund i de fire hjørner. Paraplyen skulle slå Tuborg navnet fast i publikums bevidsthed. Man må sige at det lykkedes.

I øvrigt kørte Tuborg øl ud med hestevogn indtil sidste gang den 9. oktober 1952. indtil engang i 1954 kørte man stadig materiel ud med hestevogne, men derefter var det helt slut med hestene – undtagen i show-øjemed. Jeg har selv et par gange mødt et spand Bryggerheste (er det oldenborgere eller belgiere?) forspændt en topgejlet Tuborg vogn, og det er bare et imponerende syn, det er altså bare nogle store heste.

En Tuborg ølvogn med paraplyen fotograferet foran Børsen.

Etiketten, som Tuborg i 1881 satte på sine ølflasker og mere om historien bag, kan man læse om her.

Reklamer

Om pitazen

kontakt mig på flemming@pitazen.com
Dette indlæg blev udgivet i Alle indlæg, Ølaftappere, Reklame. Bogmærk permalinket.

4 svar til Tuborgparaplyen – fra 1881

  1. FC siger:

    Oldenborgere, det er bestemt ikke Belgiere på billedet!

  2. Pingback: Ole Lukøje med Tuborg-paraplyen | Netetiket's Blog

  3. Pingback: Tuborgs krig mod aftapperne | Netetiket's Blog

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s