Høkerbajer

Hancock har længe brygget en høkerbajer, en pilsner med extra fylde. Opskriften har efter sigende ikke ændret sig, siden Thordal (som bryggeriet hed før det skiftede navn) introducerede pilsneren i 1935. Nu hedder pilsneren altså en høkerbajer.  Vi bruger udtrykket: Skal I have en høkerbajer med? Men hvad er en høker egentlig?

En høker var oprindelig en kræmmer eller småhandlende, der ofte under beskedne forhold falbød varer ved at gå omkring i gaderne eller på torvet i byerne. Op imod 1900 tallet fik høkerne efterhånden deres egne små butikker – og nogle fastholdt betegnelsen høker – andre foretrak betegnelsen viktualiehandler. Høkere der alene solgte fødevarer kaldtes spækhøkere, efter den primære vare: spæk. Men de solgte også f.eks. kød, pølse, æg, smør, brød, mel, brændevin og øl. I dag kender vi ikke rigtig høkere, men betegnelsen høkerpilsner anvendes stadig. I sin oprindelige betydning var det en øl som blev tappet hos høkeren og nydt på stedet, måske i bagbutikken. Og der er da stadig denne uhøjtidelige klang over ordet: en høkerbajer skal ikke tages for mere end den er: en kort øl midt i dagens travlhed.

Høkeres ret til at udskænke øl og brændevin blev inddraget i 1912 med beværterloven. De måtte herefter ikke sælge øl der blev drukket på stedet.

Spækhøker fra København 1820, kobbertryk, G. L. Lahde

Her er et rigtig fint gammelt billede fra en høkerforretning – man kan få det hele: æg, brød, pølse, skinke, smør, tællelys, snaps og fra den liggende tønde kan der tappes øl.

Og her er et gammelt postkort, som viser en høkerforretning, jeg ved desværre ikke hvor. Bemærk den simple udstilling i vinduet – den er stort set ikke existerende. Men gavlen forklarer jo også alt:

Reklamer

Om pitazen

kontakt mig på flemming@pitazen.com
Dette indlæg blev udgivet i Alle indlæg, Øletiketter, Reklame. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s