Danske lokaløl bliver lavet på bryggerier i udlandet

Sådan lød overskriften forleden dag i politiken, 25 november 2010 for at være præcis. I artiklen fortalte de to journalister, at “Reklamerne fortæller, at øllet kommer fra dit lokale lille bryggeri. Men faktisk kommer det fra Polen eller Belgien”. Sådan er det heldigvis ikke for flertallet af de danske bryggerier, men der er nogle enkelte imellem, som man, med Politikens ordvalg, kan sige har en “lunken markedsføring”.

I Politiken kan man læse, at

 • Bryggeriet Skovlyst får brygget sit flaskeøl, herunder Birkebryg, Lindebryg og Havrestout i Polen – ikke i Hareskoven udenfor københavn,
 • Raasted Bryghus får lavet ca. en trediedel af sit øl i udlandet, den nyeste julebryg er således fra Belgien, det er altså ikke det hele der bliver lavet lidt uden for Randers,
 • De 5 Gaarde brygges på Harboe, og at
 • Brøckhouse i dag bliver brygget på Åbro Bryggeriet i Sverige.

Her er en etiket fra Brøckhouse inclusive bagside etiket. Øllen  har jeg har købt i Brugsen – øllet er brygget i Sverige

På etiketten henvises til broeckhouse.dk , hvor man kan læse en lang (og rosende) historie om Allan Poulsens etablering af bryggeriet i 2002 og udviklingen frem mod 2007, hvor Allan udgik af bryggeriet daglige ledelse.  Til sidst kan man læse, at: “I dag nyder Allan Poulsen at sidde ude på sommeraftenerne med en øl i hånden og lade tankerne flyve – med forsikringen om at hans drøm blev til virkelighed. Men langt mere end det var Allan en pioner der bidrog til at genoplive og mangfoldiggøre det danske ølmarked. Brøckhouse videreføres i dag af nye ejere, men med det samme mål for øje. Vi ønsker at brygge øl med fokus på kvalitet og en unik smagsoplevelse for forbrugeren. Gennem et personligt engagement og konstant fornyelse, ønsker vi at skabe en position som en anerkendt brygger af speciel øl, der altid leverer en god øloplevelse.” Direktør i Premium Beer, Jan Erik Andersen, citeres i Politiken-artiklen sådan her : “For os er øllet vigtigst, og det bliver brygget med omhu og opskrifter tilpasset danske traditioner”

Historien om Brøckhouse er jo den, at bryggeriet blev etableret i 2002 og oplevede en stærk vækst. Brygger Allan Poulsen var  var pioner indenfor den bølge af nye danske bryggerier. Allan Poulsen leverede nogle meget spændende og anderledes øl til det danske marked. Brøckhouse gik konkurs i marts 2009. Navnet og opskrifterne til øllet blev i 2009 solgt til Dansk VinCenter i Hvidovre. Efterfølgende må begge dele være solgt til Premium Beer, et dansk selskab. Det er således ikke længere brygger Allan Poulsen der står bag brygningen og det er tvivlsomt om opskrifterne anvendes i Sverige. Han forhandlede lige efter konkursen om køb af navnet og opskrifterne for senere at kunne åbne et brygværtshus, men det blev altså ikke til noget. Han vidste intet om det på forhånd, da Premium Beer ved juletid i 2009 relancerede navnet Brøckhouse med en juleøl brygget på Åbro Bryggeri. Til beerticker sagde han ved re-lanceringen: “… jeg kan jo intet gøre, da jeg ikke selv ejer rettighederne til navnet. Men selvfølgelig havde jeg håbet at de havde rådført sig med mig først, for man kan ikke undgå at føle sig lidt voldtaget, når det man har kæmpet så hårdt for, pludselig og uden ens viden lanceres som et nyt produkt. Men sådan er kapitalismen …”

Hvad Allan helt derfor konkret tænker ud på sommeraftenen med øl i hånd, hvis tanken falder på hans gamle drøm kan vi derfor kun gisne om.

Gør Premium Beer noget ulovligt? Næh – såmænd ikke, loven siger at producentens navn skal fremgå af etikettene, ikke bryggeriets. Men det er omvendt ikke ulovligt at nævne bryggeriets navn,  og det er i hvert fald god skik at gøre det – om ikke andet på hjemmesiden. Det gør Premium Beer ikke.

Skovlyst har på TV forklaret, at de ikke ville have kunnet vokse (eller vækste) så hurtigt som som de har gjort uden at leje sig ind på større bryggerier. Heller ikke Skovlysts hjemmeside oplyser, hvor flaskeøllet er brygget.

Politiken nævner også i avisartiklen, at Mikkeller får brygget en del af deres øl i Belgien. Da Mikkeller hører til fantombryggerierne, altså de bryggerier, som slet ikke ejer eget brygudstyr, så kan det ikke overraske. Og jeg synes også at Mikkeller gør meget ud af at fortælle, f.eks. at nu er der gæstebrygget på et eller andet obskurt bryggeri og at ølentusiaster godt kan begynde at glæde sig. Hvilket vi så gør! Og efterfølgende har Politiken rettet artiklen i dens netudgave, så det tydeligt fremgår at Mikkellers hjemmeside fortæller hvor øllet er brygget. Raasted Bryghus oplyser også på deres hjemmeside, hvilke øl der er brygget hvor. Det samme gælder faktisk De 5 Gaarde – som jo reelt er et brand, der bare har haft lyst til også at have en øl i sortimentet ved siden af brød, mel kylling, kartofler og ost. Det fik jeg at vide af deres advokat, da jeg på http://www.netetiket.dk skrev, at de ikke oplyste bryggeriets navn på etiketten!

Hvad skal man så mene? Er det for galt, at bryggerinavnet ikke fremgår af øletiketterne? Er det nok, at bryggeriets navn kun fremgår på en hjemmeside? Jeg synes det er OK med salgsnavne eller brands som det hedder på moderne dansk. Der er jo ingen der har noget imod Carlsbergs salgsnavne Kongens Bryghus og Jacobsen, eller Ørbæk’s Jefferson Beer. Og hvad skulle alle fantombryggerierne ellers  gøre? Dem er der nemlig rigtig mange af i Danmark. Jeg synes også, at det ville være fint, hvis bryggeriets navn fremgår af etiketten, for min skyld gerne med småt. Som forbruger har jeg nemlig ikke mulighed for at chekke hjemmesider når jeg står nede i Brugsen

Det er derimod ikke OK, hvis bryggeriet ikke fremgår nogen steder – eller hvis man prøver at skjule, hvor man får brygget øllet.

Reklamer

Om pitazen

kontakt mig på flemming@pitazen.com
Dette indlæg blev udgivet i Alle indlæg. Bogmærk permalinket.

5 svar til Danske lokaløl bliver lavet på bryggerier i udlandet

 1. Pingback: LIVE: Mandag 13. december

 2. Pingback: Danske Ølentusiaster og Forbrugerrådet: Vildledning når kontraktbrygning ikke fremgår

 3. Det er lodret forkert at skrive at skovlyst ikke nævner noget omkring hver øllet er produceret på deres hjemmeside. Det har fremgået af vores hjemmeside lige siden starten!! Se her: http://www.skovlystproduction.dk/nyheder/om-bryggeriet/vores-%C3%B8lproduktion/vores-%C3%B8lproduktion

  Stop nu alle de misinformationer!

  • netetiket siger:

   Nu har bryggeriet Skovlyst nævnt på hjemmeside at deres flaskeøl bliver brygget i Polen. Jeg har chekket flere gange, senest da Politiken skrev deres avisartikel – der stod der ikke noget. Men det er fint, at det nu også står på Skovlysts hjemmeside. Stor ros for det.

 4. Nu er det mig selv der har stået for indholdet på hjemmesiden og jeg kan garantere at vi har fortalt om vores brygaktiviteter i polen lige siden sommer 2008 hvor vi lancerede øllet! Mvh Brygmester Casper Møller – Skovlyst

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s