Hvem er egentlig nissen på KB’s juleøl?

I 1896 introducerede De forenede Bryggerier (KB) en juleøl med en særlig etiket, som det første bryggeri i Danmark. På etiketten er der en nisse, som stadig kan ses på KB’s juleetiketter. Men hvem er nissen? Og har juleøllet altid set sådan ud? Lad os se på, hvordan KB’s juleøl har skiftet udseende igennem de sidste 100 år.

Den første juleøl-etiket var cirkelrund i blot to farver – sort og rød.

Den første plakat – som hører til de allerførste plakater overhovedet i Danmark – kan ses her, sammen med en afskrift af det brev som De forenede Bryggerier sendte ud til alle købmænd i forbindelse med lanceringen af øllet.

Den næste juleøls-etiket er trykt i 3 farver, og blev introduceret da De forende Bryggerier blev leverandør til det kongelige danske Hof.

Der er en særlig grund til, at bryggeriet skriver “Leverandør til det kongelig danske hof” og ikke det kongelige (med e til sidst) danske hof, som enhver dansklærer ellers ville foreskrive. Det skyldes at hoffet anvendte netop denne stavemåde (kongelig) i brevet til bryggeriet – og det turde eller ville man ikke ændre. Bryggeriet blev hofleverandør i 1914.

Hvem var så nissen på etiketten? Ja, det ved man jo i virkeligheden ikke, men Christen Jacobsen stod model til tegningen i 1896. Han havde været ansat på Kongens bryghus siden 1865. Han havde flere forskellige jobs som formand, maskinmester og møller indtil han i 1910 gik på pension. Christen Jacobsens søn blev iøvrigt ølhandler – og var en overgang formand for ølhandlerforeningen af 1919 – og også sønnesønnen fik arbejde i branchen som kusk for KB.

Martin Madsen var tegneren bag nissen – jeg er bange for, at han ikke rigtig er berømt for andet, selvom han fik en sølvmedalje på Kunstakademiet.

Etiketterne til juleøllet gennemgik flere forandringer igennem tiden.

Tuborg bryggerier kom med i de forenede Bryggerier i 1904 – og slægtsskabet mellem juleøllerne og Tuborg og blev mere og mere tydeligt – det ses specielt på etikettens form. Kongens Bryghus indgik som et af 11 bryggerier i De forenede Bryggerier i 1891. Det betød også at navnet Kongens bryghus forsvandt. Men De forenede Bryggerier tog i tyverne navnet Kongens Bryghus op som et salgsnavn, ofte blot forkortelsen KB.

I 1973 kom fællesmarkedet til. Det betød, at etiketterne fik varedeklarationer. Den første juleøl med varedeklarationer ses til venstre, en senere udgave til højre, hvor der både er holdbarhedsdato og en række oplysninger om de øllets vigtigste ingredienser.

En kort overgang skiftede etiketterne helt udseende:

Men det holdt ikke ret mange år – før Christen Jacobsen var tilbage på Juleølsetiketterne, og sådan sælges øllet i dag:

Reklamer

Om pitazen

kontakt mig på flemming@pitazen.com
Dette indlæg blev udgivet i Alle indlæg. Bogmærk permalinket.

2 svar til Hvem er egentlig nissen på KB’s juleøl?

  1. Pingback: Torsdag 23. december

  2. Pingback: Pladderballe Bryghus | Netetiket's Blog

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s