Papegøjeøl

Det er en kendt sag at flere bryggerier forsøger at signalere styrke ved at placere stærke dyr på deres etiketter. Det mest kendte eksempel er nok elefantøllen, men jeg har også næsehornet Brutus på en øletiket. En papegøje er der dog ikke rigtig noget styrke i  – så hvad er en Papegøjeøl? Hvem drak sådan en – og hvornår?

Det gjorde københavnerne i tiden lige efter århundredeskiftet. Øllen var en Half and Half fra Bryggeriet Stjernen. Stjernen lejede sig ind i Bryggeriet Hafnia’s lokaler fra 1902, og nogen af de første øl de lancerede havde den helt specielle skjoldform som Half and Half’en. Men der er jo ikke noget der bare minder om en papegøje på den øl; hvordan kom den så til at hedde en Papegøjeøl?

Forklaringen skal findes i den københavnske sporvognsverden. Etikettens farver, hvid skrift på rød og grøn baggrund, mindede meget om sporvogn linie 9’s nummerskilt, og da sporvognen var blevet døbt papegøjen, var det jo oplagt at Stjernens Half and Half fik samme navn.

Her er Linie 9 fotograferet på Toftegaards Plads i 1966 (mit fødeår).

Netop disse farver dukkede i øvrigt op igen på en etiket fra Stjernens Bryggeri i halvtredserne. Under krigen havde de danske bryggerier ikke lov til at brygge stærkt øl -korn var rationeret. Rationeringens ophørte for bryggeriernes vedkommende først i foråret 1951. Bryggeriet Stjernen startede med at brygge en rigtig Luksus Lagerøl. Da øllet skulle lanceres fandt Stjernen den gamle københavnerhistorie frem og designede en ny øletiket til øllet, den er vist nedenfor. Lanceringen blev indledt med artikler om brygningen i Socialdemokraten, og den 15 marts var der annoncer i 62 blade landet over. Og nu kom papegøjen med på øletiketten:

Reklamer

Om netetiket

Jeg samler på øletiketter og ølskilte fra danske bryggerier. Jeg får dog også meget tid til at gå med at læse i alle mine bøger om bryggerierne, for jeg søger at samle alle historiske oplysninger om alle de store og små danske bryggerier. Jeg hjælper gerne, hvis du har spørgsmål om danske bryggerier eller øl. Jeg har efterhånden snart medvirket til en stribe udstillinger på museer: Museum Sønderjylland: juleudstillingerne 2011 og 2012. Sygplejemuseet i Kolding 2007: udstillingen "Øllet i sundhedens tjeneste" Post og telemuseet 2002: udstilling om Peter Faber Bramsnæs museum og arkiv: 2000 lokalhistorisk udstilling Esbjerg museum: udstilling om Esbjergs bryggerier Jeg har bidraget til film: Dirch 2011 - målet var at anvende øletiketter og flasker fra de helt rigtige bryggerier som passede til perioden. Jeg har bidraget til en enkelt retssag, da Bayern forsøgte at opnå rettigheder til navnet bayer, eller bajer. Det lykkedes ikke, bla.a. fordi man med mine øletiketter kunne påvise, at navnet var har været alment brugt i næsten hundred år .
Dette indlæg blev udgivet i Alle indlæg. Bogmærk permalinket.

4 svar til Papegøjeøl

  1. Pingback: LIVE: Torsdag 27. januar

  2. Ole Madsen siger:

    Hvilken sjov historie.

  3. Thomas Birck siger:

    Det er en VIRKELIG go historie, og hvor er det en flot etiket!

  4. Thomas Birck siger:

    er der også en parrallel til nutidens “papegøjeplader”?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s