KB nissen kopieret af nordjydske bryggerier

KB introducerede nissen på juleøllet pallerede i 1896 og bruger den i en lettere fornyet udgave endnu. Men den karakteristiske nisse, der var tegnet for at sælge KB Juleøllet, blev kopieret af andre bryggerier, ikke bare en med adskillige gange. Det har en venlig samlerkollega gjort mig opmærksom på.

Billederne nedenfor taler vel for sig selv, hvis man sammenligner med originalen:

Kopi-etiketterne er alle fra trediverne og fra det nordligste Jylland. Det sjove er, at der ikke er tegn på, at KB gjorde noget ud af at beskytte netop dette varemærke. Det gjorde KB ellers med andre varemærker, herunder Krone øl. Kroneølkopier fra andre

KB nissen blev i øvrigt brugt ikke bare på øletiketterne men også til andre typer reklame. Her er et eksempel på en vidunderlig kulørt reklame hvor KB-nissen er med:

Figuren til venstre der bærer en kasse juleøl (KB’s karakteristiske blå kasse med 50 styk i) er KB Ole. Han var en figur som blev anvendt i mange år af KB – og skrev man et brev til bryggeriet og spurgte efter etiketter, så var det KB Ole der svarede. Læg i øvrigt mærke til, at der står Rich’s kaffeerstatning på bordet (Det er Richs der driks) – eller er det Danmarks ( Ja, men det er Danmarks der dur)?

Her optræder KB Ole ved KB Juleøllets 65 års jubilæum i 1961. Etiketterne kan også ses her.

Reklamer

Om netetiket

Jeg samler på øletiketter og ølskilte fra danske bryggerier. Jeg får dog også meget tid til at gå med at læse i alle mine bøger om bryggerierne, for jeg søger at samle alle historiske oplysninger om alle de store og små danske bryggerier. Jeg hjælper gerne, hvis du har spørgsmål om danske bryggerier eller øl. Jeg har efterhånden snart medvirket til en stribe udstillinger på museer: Museum Sønderjylland: juleudstillingerne 2011 og 2012. Sygplejemuseet i Kolding 2007: udstillingen "Øllet i sundhedens tjeneste" Post og telemuseet 2002: udstilling om Peter Faber Bramsnæs museum og arkiv: 2000 lokalhistorisk udstilling Esbjerg museum: udstilling om Esbjergs bryggerier Jeg har bidraget til film: Dirch 2011 - målet var at anvende øletiketter og flasker fra de helt rigtige bryggerier som passede til perioden. Jeg har bidraget til en enkelt retssag, da Bayern forsøgte at opnå rettigheder til navnet bayer, eller bajer. Det lykkedes ikke, bla.a. fordi man med mine øletiketter kunne påvise, at navnet var har været alment brugt i næsten hundred år .
Dette indlæg blev udgivet i Alle indlæg, Øletiketter, Efterlyses, Reklame. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s