Hvordan kan man finde ud af om en øl er dansk?

De fleste danske bryggerier brygger øllet selv – eller også skriver de hvor de har fået brygget øllet. Men der sælges også en del øl i Danmark, uden bryggerinavn på. Hvordan kan man så finde ud af, hvor øllet er brygget?

Jeg købte forleden denne øl; den har intet bryggerinavn, men er navngivet “Bryggerens Jule Ale” – gad vide om den er dansk, tænkte jeg. Det kan man desværre ikke se på etiketten. Der står det er en dansk jule ale – dansk julehygge på flaske. Godt ord igen, men det blev jeg ikke klogere af. Hvad kan man som forbruger så gøre?

En af mulighederne er at kigge på stregkoden (som blev opfundet så tidligt som i 1960). Hvis man ikke lige har en stregkodescanne hjemme, så bruger man bare tallene nedenunder. Denne øl har stregkoden: 5704503204105. Taster man denne kode på gepir.org *) så kommer følgende svar frem:

Skovlyst Production A/S
Stavnsholtvej 183
3520 Farum
Denmark

Vi får også at vide at ejeren af dette firma er Casper Møller – og nu kan vi pludselig tyde autografen på etiketten. Men hvordan hænger det så sammen med, at øllet ifølge etiketten er brygget i EU? For det kan jo både være på et dansk og på et udenlandsk bryggeri. Men svaret er, at det kan vi faktisk ikke finde ud af – og vi må begynde at gætte. Der er ingen yderligere produktinformation på gepir.org, og EAN Danmark kan heller ikke hjælpe.

Vi prøver nu “Bryggerens.dk” hjemmesiden: her står intet om, hvor øllet er fra – kun at firmaet hører hjemme i Farum – det vidste vi jo godt. Og der nævnes tre produkter, men Jule Ale er ikke imellem dem.

Men Casper driver også Bryggeriet Skovlyst, det kunne være der stod noget her. Så går vi til Bryggeriet Skovlysts hjemmeside, (som Casper selv opdaterer). Her står følgende (om Bryggeriet Skovlysts produkter) :

“Vores landsdækkende flaskeøl serie producerer vi på Van Pur bryggeriet øst for krakow i Polen. Vi var meget omhyggelige i vores søgen efter det bedste bryggeri og vores valg faldt på det veletablerede Van Pur, som siden starten af samarbejdet har udvist stor professionalisme og en fantastisk imødekommenhed overfor vores unikke råvarer og processer. Endvidere vi har stor respekt for den polske bryggeri tradition, som kan prale med at have nogle af Europas ældste bryggerier f.eks. Warka bryggeriet i nordøst Polen fra 1372. […]

Van Pur bryggeriet sørger kun for pilsnermalt, flasker og paller. Selve brygprocessen på Van Pur tager brygmester Casper Møller tit selv del i.

[…] Vi er stolte af vores udvidelse i Polen og vi har altid udvist åbenhed og ærlighed omkring vores produktionsstruktur. Vi er glade for at have gjort det muligt for alle danskere at smage på vores gode øltyper, til priser som den brede befolkning vil acceptere.”

Men igen – denne øl bærer jo lige netop ikke en “Skovlyst”-etiket. Men vi kan sammenligne med de etiketter som Casper hentyder til ovenfor: Forsideetiketten har samme lavovale form og størrelse, bagsideetiketten er også af samme form – og endelig: flasken er af samme type som Skovlyst-flasker.

Jeg konkluderer, at der er tale om en øl brygget i Polen, formentlig med Casper som brygmester. I Polen den også tappet og har fået sat en dansksproget etiket på , og så er den fragtet til Danmark, og solgt af det danske firma. Men selve øllet, eller øllets egen hjemmeside hjalp mig desværre ikke. Skal øllet være brygget i Danmark, er dette ikke en dansk øl; men er det nok, at brygmesteren er dansk – ja så er det jo en dansk øl.

Jeg har nu indledt en serie artikler, som vil se på, hvad en dansk øl egentlig er – hvad, hvor meget (eller hvor lidt) skal der til for at man kalde en øl dansk.

*) Global EAN Party Information Repository, en webservice gennem hvilken man gratis kan hente informationer om virksomhederne bag GTIN- og GLN-numre, fx virksomhedsnavn, adresse og hjemmeside

Reklamer

Om pitazen

kontakt mig på flemming@pitazen.com
Dette indlæg blev udgivet i Alle indlæg, Øletiketter, Dansk øl, Nyeste i min samling. Bogmærk permalinket.

3 svar til Hvordan kan man finde ud af om en øl er dansk?

 1. Pingback: LIVE – Beerticker.dk: Torsdag 17. marts

 2. H. Svendsen siger:

  Politiken bragte i sin tid en udmærket artikel om emnet…
  http://politiken.dk/tjek/tjekmad/tjekmadartikler/article1125028.ece
  Siden har jeg ikke købt Skovlyst øl, og køber ikke øl “produceret i EU”. I disse tilfælde er der kun tale om en uærlig fordægt pengemaskine, der ikke tilfører produktet nogen værdi.

  • netetiket siger:

   Rigtigt ja – og den satte mig i øvrigt i gang med at skrive om dansk øl – se artikelserien ved at klikke ude til højre under dansk øl, der er et par artikler i serien, og flere undervejs.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s