Bryggerinavne med kort levetid

Nogle bryggerier har samme navn i adskillige årtier – nogle holder endda uændret i over hundrede år: Holeby Bryggeri, Nykøbing F. Bryghus A/S og Nexø Bryggeri er blot et par eksempler.

Andre bryggerinavne holder kun ganske kort tid – og det er sådan et par eksempler denne lille note handler om.

C. C. Heiberg var uddannet pharmaceut. Han købte Wilkens Bryggeri i Vejlegade, Nakskov, af Søren J. S.  Wilkens i 1913. Wilkens overtog i stedet Løveapoteket i Frederikshavn, for han var også udlært pharmaceut. På C. C. Heibergs Bryggeri blev der brygget hvidtøl nummer 1, 2 og 3 – langt mest i kvlitet 2. Bryggeriet gik dog ikke så godt. Det gjorde et heller ikke derhjemme, han lå i skilsmissforhandlinger med sin kone, og til sidst måtte han lade bryggeriet gå konkurs. Det skete 30. september 1914, hvorefter bryggeriet skiftede navn til Bryggeriet i Vejlegade. Heiberg tog i øvrigt til Java efter konkurs og skilsmisse, her arbejdede han som sukkerkemiker til hans død 10 år efter. Heiberg nåede at have bryggeri i knap 2 år – og det er egentlig heldigt at der har overlevet etiketter derfra. De kostede i øvrigt 1 krone og 68 øre pr. tusinde styk. Heiberg indskriver sig således i historien af bryggere med forstand på det tekniske – hvilket dog ikke altid er nok til også at tjene penge på at eje et bryggeri.

En andet bryggerinavn som havde en ganske kort levetid var P. Holm’s efterfølger. Det eksisterede også kun i 2 år – fra 1934 til 1936 men her er baggrunden en helt anden.

P Holm grundlagde tilbage i 1904 et bryggeri i Esbjerg. Han havde baggrund som møller, blev fejlagtigt registreret som maler, men endte med at brygge hvidtøl i Esbjerg, de sidste par år med underskud, hvorfor han solgte bryggeriet. Køberen, Einar Christiansen, havde indtil da levet af at sælge fløde og sodavand fra fabrikken Jyden. Han fortsatte i 1934 med etiketter, som til forveksling lignede P. Holms hidtidige Esbjerg øl. Han skiftede heller ikke navn på bryggeriet – så her er forklaringen værdien af varemærket P Holm. Først i 1936 skifter han navn til Rørkjær og Einar Christiansen havde fabrikken helt frem til 1965 hvor han sønner overtog den.

Vi skal lige have Folmer med. Folmer Lindskov Knudsen var den første ansatte på P. Holms Bryggeri – og tog hele turen med: 50 års ansættelse. Det fik han den kongelige fortjenstmedalje for. Han og hans familie var også aktive modstandsfolk under 2. verdenskrig. Rørkjær blev brugt som skjulested for nedkastede engelske våben på trods af at tyskerne i Esbjerg var indkvarterede på Rørkær Skole og på tobaksfabrikken og brugte Fynsgade til exercits. Hans bror Emil, som havde overtaget Folmers arbejde på eksportfødefabrikken, blev skudt dagen før befrielsen netop udner våbentransport. En mindeplade på hjørnet af Stormgade og Gormsgade fortæller denne historie.

Reklamer

Om pitazen

kontakt mig på flemming@pitazen.com
Dette indlæg blev udgivet i Alle indlæg, Øletiketter, danske bryggerier. Bogmærk permalinket.

Et svar til Bryggerinavne med kort levetid

  1. Pingback: Kort nyt: Ryan Witter-Merithew, Bøllingsø, Ebeltoft, Amager, USA osv.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s