Uden Kapsler intet Øl

På Esbjerg Museum står der på loftet en spand med teksten: uden Kapsler intet Øl – Aflever Deres brugte Kapsler. Den blev fundet frem i forbindelse med udgivelse af bogen “fra Skibsøl til Cola” – om de esbjerggensiske bryggeriers historie. I bogen gætter forfatteren på, at metallet har skullet smeltes om til våben. Intet kunne være mere forkert.

Forklaringen er en helt anden og meget mere simpel – en overgang var det simpelthen ikke muligt at købe en øl uden at komme med en brugt kapsel. Der var materiale-mangel, og det var ikke muligt at få de plader, som kapsler normalt blev skåret ud af. Spanden har formentlig stået hos en købmand i Esbjerg By. Jeg har bidraget med mange gamle historier, udklip, billeder m.v. til bogen – men blev desværre ikke spurgt om netop dette.

Storm P var ikke sen til at fange situationen med sin vanlige spidse pen – hans klassiske vagabond spørger ikke om en øl, eller om penge til øl – men om kapsler:

Under krigen var indsamlinger sat i system – en kendt kampagne var den med sloganet “Faar vi Klude får De Tøj”. Men kapselmangelen opstod pludseligt, så den røg udenom systemet: se annoncen nedenfor fra “crown-cork fabrikkernes materialudvalg”. Crown-cork var det normale ord for kapsel i en periode hvor kapslerne erstattede korkpropperne – det var i hvert fald det almindelige tekniske udtryk. Og ja – der var kork i kapslerne dengang – vi er før tiden hvor plastic blev almindeligt.

Reklamer

Om pitazen

kontakt mig på flemming@pitazen.com
Dette indlæg blev udgivet i Alle indlæg, Reklame. Bogmærk permalinket.

Et svar til Uden Kapsler intet Øl

  1. Pingback: Kort nyt: Ryan Witter-Merithew, Bøllingsø, Ebeltoft, Amager, USA osv.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s