Carlsberg-flaske fra havets bund

Fornylig fik jeg tilsendt et billede af en ølflaske, som dykkere har fundet på havets bund. Skibet sank i 1893, var lastet med Faxe Kalk – men altså også en ølflaske. Flasken er blevet rengjort vasket og her kan i se den. Øverst i billedet kan man se den korkprop, som sad i flasken. Navnet Ole Vorm, KBHVN er indprentet i den med rød skrift. Proppen er blevet sat i af øltapperen Ole Vorm, og flasken blev overbundet med ståltråd.

Ole Vorm var ølaftapper og ølhandler. Han overtog i 1871 sin onkels ølhandel i brolæggerstræde no 5 og havde den i en årreække derefter.

Brolæggerstræde var en af det gamle københavns bryggergårde og brygger Jacobsen indledte sin brygning af bayersk øl netop på den adresse. Men J. C. Jacobsen ophørte med brygningen i 1856 og ud bag Valby Bakke og efter en kort periode, hvor en af hans ansatte, Vogelius, havde forsøgt sig med brygning på adressen var det endeligt slut med brygning på adressen i 1861. Vogelius flyttede i øvrigt også udenfor det gamle København og anlagde bryggeriet i Rahbeks Alle. Huset blev brugt til mange formål og Carlsberg havde kontor i bygningerne helt indtil 1880.

Vorms Onkel, “værtshuusholder J. Olsen”  havde haft ølhandel i mange år på adressen, faktisk siden 1863. Man modtog bestillinger på øl på kontoret – og var kontoret lukket, så skrev man sine ordrer på en lille tavle. Var der knaphed på øl i byen, eller følte man, at man var for langt nede på listen så var det kendt, at man blot viskede de øverste på listen ud., for bedre at komme i betragtning til en leverance.

Flasken er en hamret bouteille, ikke nødvendigvis lavet til øl. Det er jo ikke til at vide hvilken øletiket, der har siddet på flasken – men det kan jo have været en magen til denne:

Ole Vorm aftappede øl for Gamle Carlsberg i Captain Jacobsens kælder i Brolæggerstræde

Jeg har af Christian-Albrechts-Universität Kiel fået lov til at bringe billede og histore – og flasken vil senere blive udstillet på museet i Schleswig.

Reklamer

Om pitazen

kontakt mig på flemming@pitazen.com
Dette indlæg blev udgivet i Alle indlæg, Ølaftappere. Bogmærk permalinket.

Et svar til Carlsberg-flaske fra havets bund

  1. Pingback: Kort nyt: Stronzo, Frederiksodde, Holmegaard, YNWA, Tour de Bière, WinterCoat osv.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s