Pladderballe Bryghus

Forleden kom jeg til et byttestævne til at tale med en mand som fattede interesse for et par købmandsposer med Storm P motiver. Han fik et par stykker med hjem. Vi talte lidt om øl – jeg fortalte, at jeg lige i øjeblikket drak Pladderballe Bryghus’ øl. Sjovt sagde han, det er mig der står bag bryggeriet. Han hedder Martin Bo Petersen. Og hans og Pladderballe Bryghus’ historie må vi da lige repetere her på siden sammen med et par sidehistorier om Næstvedbryggerierne.

Først: Pladderballe Bryghus er et fantombryggeri, som trækker på Monrad og Rislunds univers af sjove og skæve eksistenser. Bryggeriet har sine helt egne historier bag øllets navne, jeg kan specielt godt lide kakerlakpuler (når flueknepperi alligevel er for småt). Alt det kan man læse om på Pladderballe Bryghus’ hjemmeside. 

Først fik Martin brygget på Slotsbryggeriet Føniks, som var opstået som et samarbejde af Næstvedbryggeriet Føniks ved John Serritslev og Slotsbryggeriet Gavnø. Føniks havde flyttet hele bryggerianlægget ud på slottet og blev installeret i en stor lade.

Anlægget var lille og øllet blev håndtappet. Men skulle øllet blive en succes, så havde man et større anlæg på hånden. Da COOP valgte at give ordren på Pladderballe Bryghus’ øl til Føniks (og ikke Gavnø) besluttede Gavnø at stoppe samarbejdet. Næstvedbryggeriet måtte tilbage til det gamle navn: Næstvedbryggeriet Føniks. Man flyttede derfor i juleferien ud af slottet og ud på Fabriksvej i Næstved (sic) og forhandlingerne om det store brygværk endte sådan, at slottet lejede det til brygning under navnet Slotsbryggeriet Gavnø Aps.

Ude på fabriksvej bryggede man og forsøgte at skabe en succes til lancering i SuperBrugsen, Kvickly og Dagli’Brugsen den 26. januar 2012. Det lykkedes! Øllet blev den trediemest solgte specialøl i COOP, og det endda i et år hvor salget af specialøl steg 20%.  Hele affæren så således ud oppe i min lokale brugs:

Superbrugsen i Hvalsø

30. juni 2012 gik Føniks konkurs – de kunne ikke leve op til den store COOP ordre og knækkede halsen på en succes –  en helt bagvendt historie i forhold til andre mikrobryggerier.

Og så måtte Martin starte forfra. Og 9. juli 2012 kunne der igen sælges Pladderballe Bryg i min lokale brugs: denne gang brygget på Bornholm, Svaneke Bryggeri. Den øl ser sådan ud: Med en storsmilende Martin på (og med et par humleblade som dække kan en dynejakke pludselig se helt nisset ud):

 

Med denne øl skriver Martin sig ind i en meget gammel og traditionsrig historie med nisser på øllet. Den allerførste danske juløl fra 1896 havde nemlig også en nisse på etiketten – den historie kan du læse mere om her. 

Jeg er lidt frustreret over, at jeg ikke har alle øllerne fra bryggeriet i min samling: jeg mangler en Påskelammer – skulle der nu være nogen som har en liggende så hører jeg gerne om det.

Reklamer

Om pitazen

kontakt mig på flemming@pitazen.com
Dette indlæg blev udgivet i Alle indlæg, Dansk øl, danske bryggerier, Efterlyses, Nyeste i min samling og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s