Carlsberg Pilsner, tegnet af Bindesbøll

Åhh, jeg har jagtet den så længe, men nu er den endelig i min samling – den første ovale pilsner til Carlsberg – tegnet af Bindesbøll. Den originale – fra 1904.

IMG_9645Jeg har længe vidst, at han tegnede andre etiketter til Carlsberg, bla denne pilsneretiket fra 1897  og og denne hvidtølsetiket og jeg har også troet, at denne ovale etiket var den første (men det må jeg jo så nu korrigere). På Carlsbergs hjemmeside http://www.carlsberg.com er nedenstående vist som den rigtige, det passer heller ikke, for den har trykmærke:

1904
Men jeg har nu researched en del og er sikker på den jeg nu har den første.

Det er om denne etiket, at man fortæller, at Carl Jacobsen skulle have betalt Bindesbøll 5.000 kr, hvor efter følgende ordveksling skulle have fundet sted: “Er det fordi, jeg hedder Bindesbøll?” “Det er fordi, jeg hedder Carl Jacobsen.” Det passer ikke. For det var ikke brygger Jacobsen, men overinspektør Anton von der Aa Kühle som bestilte etikette, og dels fik Bindesbøll kun 300 kroner, svarende til en månedsløn for en direktør.

Det passer derimod at med netop denne etiket grundlagde Carlsberg sin grafiske linie, som de holder ved og fornyer ganske lidt ad gangen. Jeg har bla.a. hørt en trykker fortælle, at da man vill justere den grønne farve i 60-erne, så gjorde man det lidt ad gangen, så ingen ville bemærke det.

Den første Bindesbøll ovale etiket er kendetegnet ved den store røde prik i figuren nederst.

Om pitazen

kontakt mig på flemming@pitazen.com
Dette indlæg blev udgivet i Alle indlæg, Øletiketter, Dansk øl, danske bryggerier, Nyeste i min samling. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s