Maltekstraktøl

Etiketter fra maltøl  og maltekstraktøl har en særlig plads i øletiketternes historie: De er som regel større end de normale, og kan f.x. indeholde anbefalinger fra læger, beskrivelser af, hvorledes øllets kvalitet kontrolleres af apotekere, osv. Det blev ofte solgt som sundhedsøl. Øllet er heller ikke helt som andre øltyper – typisk er ekstraktindholdet stort, mens alkoholindholdet er lille.

På en del etiketter kan man læse, at øllet er bedre end det af HOFF fremstillede. Det er ikke tilladt i dag at reklamere ved at sammenligne direkte / nedgøre andre fabrikanters produkter, men det var det altså i 1800-tallet. Se dette eksempel fra Horsens, hvor apoteker J. A. Wiinsted garanterer for kvaliteten og den er vel at mærke dobbelt så god som Hoff’s:

FullSizeRender

Øllet er dyrt 30 øre uden flaske er en pæn pris, men hvad er det man sammenligner sig med: Hoff’s præparat. M Hoff og senere Johann Hoff var fabrikanter i Tyskland som havde succes med at sælge maltekstraktøl og igennem årene udvidede deres forretning til at levere både til Storbritannien, USA, hele Norden og altså også Danmark. De var tidligere end de andre lokale bryggerier – reklamerede mere end andre – og fik derfor sat sig på en pæn del af markedet.

Hoff fik sat et markant præg på samtiden, se f.eks. følgende lille uddrag af Karl Larsens bog 1) fra 1899:

Bogholderen skraaede over Graabrødretorv og slog Paraplyen ned igen, da der ingen andre Mennesker var, som gik med Paraply oppe. Det var heller ikke rigtig Regn, men blot en tyk, hvid Novemberluft, som var ved at tætte sig sammen over Plads og Gader til Taage, man ligesom smagte Fugtigheden, og Skæget kunde blive ganske vaadt – Folk sagde, det var usundt, men det gjorde dog vist ikke noget, naar bare man ikke havde det alt for tit. Det var Aar siden han var kommen den Vej fra Banken op igennem Byen, for nu boede han i Admiralgade; en Gang havde der hængt et stort, kulørt Avertissement om Hoffs Maltekstrakt her i en høj Stue!

Hvad er det for en reklameplakat bogholderen her så? Jeg tænker,  at den hang hos grosserer Menck og Co, Gråbrødretorv 8. Hvis bogholderen havde købt en maltekstrakt i butikken kan den have haft nedenstående etiket, fra M Hoff – en meget tidlig etiket, fra Hoff’s eneoplag i Danmark fra og med 1884.

FullSizeRender

 

1) Karl Larsen: Københavnerfortællinger – en spidsborgerhistorie. 1899. 

Om pitazen

kontakt mig på flemming@pitazen.com
Dette indlæg blev udgivet i Alle indlæg. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s