En øletiket belaster klimaet med ca. 20,94 gram CO2

Det måtte jo komme – tidens trends afspejles igennem øletiketterne, og nu har jeg min første CO2 neutrale øl imellem hænderne. Det er faktisk ikke engang Danmarks første, som jeg troede en overgang, men den anden. Bryggeriet bag dem begge er Nørrebro’s Bryghus – et bryghus som har lavet rigtig mange specielle og nyskabende øl til os danskere. Den første danske CO2 neutrale øl var en Globe Ale.

Bryggeriet redegør på sin hjemmeside for, hvorledes emissionerne er beregnet her. De har kompenseret for emissionerne ved at opkøbe CO2 kvoter og destruere dem. På den måde bliver CO2 kvoter vanskeligere at få fat i og dermed dyrere. Og den forurening der hører til de destruerede CO2 kvoter bliver i hvert fald ikke noget.

Mange kritiserer kvotesystemet for ikke at virke. Det virker aldeles glimrende (jeg arbejder i energibranchen, så jeg ser virkningerne af kvotesystemet i det daglige). Men det er rigtigt at ganske meget forurening ikke er med inde under kvotesystemet, herunder flyrejser. Kvoterne er ret billige lige i øjeblikket – også på grund af finanskrisen. Man kunne derfor med rette ønske sig strammere kvoter, for så ville kvotesystemet virke bedre, det ville i hvert fald være dyrere at forurene. Men vore politikere har valgt kvotesystemet og introduceret det med relativt lempelige maksimale kvoter. Så har de altid muligheden for senere at “stramme skruen” – det har man da set politikere gøre før.

Tilbage til øllet. Jeg fik flasken i julegave – en dejlig gave! Både en god øl – og en ny etiket! Nørrebro’s Bryghus – etiketterne er bare forbandet svære at få af! Nørrebro Bryghus er i øvrigt inspireret af rapporten  “The Carbon Footprint of Fat Tire Amber Ale” fra selskabet “The Climate Co2nservancy” udført i 2008 for bryggeriet New Belgium Brewing Co i Fort Collins, Colorado, USA. Det er ikke alle forhold der lige let lader sig “transformere” fra Colorado til Nørrebro – og man kan stille mange spørgsmålstegn ved om forudsætningerne holder. Forurener en almindelig traditionel papiretiket mere eller mindre end Nørrebros plasticerede etiketter? I CO2 regnskabet har Nørrebro Bryghus antaget at etikettering bidrager med 20,94 gram CO2 forurening pr. flaske. Er det det rigtige tal? Det er ikke godt at vide – men Nørrebro Bryghus har spurgt leverandøren om mere nøjagtige tal – og indtil videre bygger CO2 regnskabet altså på amerikanske erfaringer. Men i disse diskussioner skal man holde sig for øje, at Nørrebro Bryghus ønsker at gøre en forskel  – og gør det! Så skal man ikke diskutere decimaler.

Bemærk i øvrigt etiketten: Øllet er også økologisk. Nørrebro Bryghus’s første økologiske øltype kom i 2008  (første øl på flaske i marts 2006). Men på dette område kan man ikke sige, at Nørrebro Bryghus har været banebrydende – mange danske bryggerier har brygget økologisk øl før dette – også hvis man fraregner alle gamle danske bryggerier, som jo vel nærmest ikke kunne brygge andet. Etikettens design hører med til bryghusets gennemgående design fra september 2003 hvor bryggeriværtshuset åbnede. Det fik dansk designpris året efter, æren går til Søren Varming fra Punktum Design – farverne skal lyse op på hylderne ved siden af andet øl – med blomsten som gennemgående element både på etiketter, flasker og ølbrikker, flag og meget andet. Og farverne lyser op, det er et godt design . Der er kun et andet dansk bryggeri, som konsekvent har valgt samme designlinie (dog med mindre kommercielt held), nemlig Brøckhouse i Hillerød. Brøckhouse gik konkurs i februar 2009.

Hvem der fortjener æren for at fremstille Danmarks første CO2 neutrale øl er lidt mere svært at gennemskue; for Anders Kissmeyer, som ellers var ankermand og stifter,  er holdt op. Jeg tror nu alligevel, at han har haft en finger med i spillet…

Om pitazen

kontakt mig på flemming@pitazen.com
Dette indlæg blev udgivet i Alle indlæg, Øletiketter, Nyeste i min samling. Bogmærk permalinket.

Et svar til En øletiket belaster klimaet med ca. 20,94 gram CO2

  1. Pingback: LIVE: Onsdag 26. januar

Skriv en kommentar